Jdi na obsah Jdi na menu
 


Biografie

28. 2. 2009
Big Bang je korejská skupina složená z pěti nadaných mladých tanečníků a zpěváků (rapperů). Skupina se zaobírá hlavně hip-hopem, popem a částečně rapem. Samozřejmě svá vystoupení oživují tancem s dokonalými choreografiemi. Skupina je pod korejskou společností YG Entertainment, odkud můžete znát i Se7ena. To ale není všechno, mají podepsanou smlouvu i s japonskou společností Universal Music Japan.

Před hlavním debutem Big Bang měl každý ze členů určité zkušenosti a stupeň popularity v tomto odvětví. Leader G-Dragon a hlavní zpěvák Tae Yang už od svých třinácti let pod YG Entertainment vystupovali jako GDYB (YB proto, že pravé jméno Tae Yanga je Young Bae). T.O.P byl velmi známý underground hip-hop rapper, zatímco Seung Ri byl poprvé představen do televizního (hudebního, atd…) světa přes show Let's Cokeplay Battle Shinhwa.

Když se kluci dali dohromady, byli připraveni k debutu. Jejich oficiální debut však předcházel jedenácti dílný dokument, který vydala televizní net-síť M-net. Dokument ukazovat záběry z jejich tréninků a zkoušek a prostě pozadí skupiny. Prvních šest dílů ukazovalo divákům individuální pozadí členů a jejich motivaci k tomu, aby se stali zpěváky (šest dílů proto, že když začínali, tak měli 6 členů, ale Yang Hyun Suk pak nebyl vybrán, při nějaké deváté episodě, jako člen Big Bang). Dokument zobrazoval těžký proces příprav, kde představovali jejich taneční a pěvecké schopnosti. Tento dokument pomohl skupině získat uznání ještě před tím, než by něco vydali. K debutu a všemu ostatnímu patří i výběr jména. Bylo tu mnoho návrhů jako třeba "Apex", "Stump" nebo i "Diamond", později se dohodli na jménu "BIG BANG". Na oslavu všeho toho zařizování dal každému ze členů zakladatel a ředitel YG Entertainment, Jang Hyun Suk, vlastní přívěšek. Big Bang měli svůj debut na YG Family koncertě, který se konal 19.srpna 2006 v Gymnastics Arena v Seoul Olympic Park.

Před vydáním jejich prvního alba vydala skupina tři singly v rozmezí několika málo měsíců. První singl "The First Single Album" vydali 29.srpna 2006 s hitem "This Love", což je remake songu od amerického zpěváka Maroon 5 a v srpnu se ho prodalo 17 159 kopií, samozřejmě, později se prodejnost rapidně zvětšovala. Dalším singlem byl singl s názvem "V.I.P", který byl vydán 28.září 2006 a v tom měsíci se ho prodalo 32 503 kopií. Další měsíc, 22.listopadu 2006, vydali třetí singl s názvem "B I G B A N G 0 3".
Později v tomto roce byl vytvořen oficiální fanklub Big Bang. Nese název "V.I.P" jako odezva na jejich druhý singl.

Na konci prosince 2006 (přes Vánoce a Nový rok) Big Bang konali jejich první koncert "The Real". Koncert byl velkolepý a Big Bang se na něj tvrdě připravovali, skoro bez přestávky na spaní. Určitě to musela být velká show! Také vydali videoklip k jejich songu "My Girl", kde vlastně figuruje Tae Yang jako sólista.

Následující měsíc, tedy leden 2007, vydali první album "Since 2007", které bylo vlastně kompilací songů z jejich předchozích singlů a prodalo se 48 009 kopií.
Dne 8. února 2007 Big Bang vydali jejich první live album nazvané "1st Concert Live Album - The Real". Od května do června roku 2007 skupina konala jejich první národní turné v Koreji, s titulem "Want You". S turné byli v pěti městech a to: Incheon, Daegu, Changwon, Jeonju a Busan.
I když skupina byla poměrně mladá, členové se dali i na svou vlastní dráhu. Ve skupině působili samozřejmě dál, ale k tomu měli mimoskupinové aktivity. Například hlavní zpěvák Tae Yang vydal v září 2007 sólo singl. Následoval ho T.O.P (Tempo), který si zahrál v drama "I am Sam" a byl také součástí Red Roc's hudebního videoklipu pro "Hello", kde si oholil vlasy. Ostatní členové se také pustili do nahrávání různých songů. Dae Sung vydal 15. října 2007 digitální song "Now, Us". G-Dragon byl součástí "So in Love Part 2" a Tae Yang zase songu "I Should've Loved You Only a Little", oba tyto songy jsou od renovovaného korejského umělce Kim Jo Han.

Po sólové činnosti se zase dali dohromady, aby vydali jejich první mini-album v srpnu roku 2007. Mini-album bylo pojmenováno "Always". Všechny písně a písně na album napsal sám G-Dragon a určitě musel mít radost, když od fanoušků a kritiků vzešli jen samé pozitivní komentáře. Chvála padla hlavně na písničku "Lies", kterou G-Dragon nejdříve plánoval pro sebe, ale pak se rozhodl, že ji nazpívají se skupinou. Tato písnička jim přinesla velký vzestup, byli s ní na prvních místech a to po mnoho týdnů. Big Bang pak odjeli na Hawaii a natočili tam klip pro písničků "Always" z tohoto mini-alba, klip byl vydán v listopadu 2007. Toto mini-album celkově přineslo Big Bang mnoho slávy, dostali mnoho cen zahrnující například "Nejlepší chlapecká skupina" a "Píseň roku".
Po tomto úspěchu Big Bang prohlásili, že vydají v listopadu nové oficiální album, ale bylo vydáno další mini-album, tentokrát s názvem "Hot Issue". S tímto mini-albem tu byl další úspěch a to s písničku "Last Farewell", která se vyšplhala na první místa v různých internetových žebříčcích. Tento konec roku také přinesl další, druhý, koncert. Tento se nazýval "Big Bang is GREAT" a konal se 28.-30. prosince. Lístky k tomuto koncertu byli vyprodány do 10 minut. Bohužel jeden ze členů byl hospitalizován z vyčerpání a zranění, takže se pozastavily všelijaké propagační akce. Pro první týden nového roku, 2008, byly tedy aktivity pozastaveny a to způsobilo velkou poptávku po jejich doteď vydaných materiálech.

Rok 2008 byl symbolem pro to, aby se Big Bang dostali i jinam. Jelikož byli velmi úspěšní, vydali pro Japonsko album s názvem "For the World", kde byli samozřejmě písně z předchozích vydání. Všechny jejich songy byly znovu nahrané v angličtině. Album se vyšplhalo na čtrnácté místo v Oricon chart a nakonec i na desáté. 28. a 29. března konali Big Bang jejich vlastní koncert v JCB Hall v Tokyo Dome City. Pak skupina vydala další mini-album s názvem "With U" a to na konci května. Kromě titulní písně se na tomto mini-albu objevili i starší hity jako "Last Farewell" a "This Love", tentokrát ale v angličtině. Také sólová písnička od Tae Yanga se tu objevila a byla nazpívána do japonštiny.

Po návratu do Koreje se zase členové rozdělili pro své sólové aktivity. Zatímco nejmladší člen skupiny Seung Ri se zkoušel začátkem roku uplatnit v divadle v muzikálu "Sonagi" (založeném na populární, klasické novele) a také si zahrál v jeho prvním filmu "Why did you come home?", Tae Yang konečně vydal jeho sólové mini-album "Hot". Namísto toho, G-Dragon strávil hodně času skládáním písní a spoluprácí s jinými umělci, jako třeba spolupráce s Uhm Jung Hwa na jejím album "Disco". Ani Dae Sung nezůstal pozadu a vydal digitální singl "Gwisoon, Look at Me". I T.O.P pracoval na své sólové kariéře a spolupracoval s mnoha různými umělci. Vystupoval v mnoho úžasných singlech jako "I'm Sorry" od Gummy, "Disco" od Uhm Jung Hwa a "I Only See You" od Zia.

8. srpna 2008 vydali další mini-album s názvem "Stand Up". Jako u předchozích alb, G-Dragon skládal a psal slova písní, složil všechny songy kromě písně "A Good Man", kterou složil T.O.P. Toto mini-album jim přineslo snad největší úspěch ze všech. Song "Haru Haru (Day by Day)" se udržel nějakých 6 týdnů na prvním místě v žebříčcích, což je hodně velký úspěch.
6. října 2008 Big Bang vydali nové album "Number 1". Bylo to japonské album a 22. října se vyšplhalo na třetí místo v Japan Oricon Daily album chart.

Pár měsíců po vydání "Stand Up" a "Number 1" vydala skupina další album a to s názvem "Remember". Album obsahovalo songy z jejich minulých alb, ale byly zremixované nebo přezpívané. Toto album obsahuje samozřejmě i nové písně jako třeba "Sunset Glow", tato píseň byla předělána mnoha jinými umělci. Album obsahuje taky sólo písničku Seung Riho "Strong Baby". V roce 2008 samozřejmě taky konali turné jako třeba "Global Warning", a nebo "Stand Up". Aktivity k tomuto albu ještě stále pokračují a album je zase velmi úspěšné.
Big Bang vystupují taky v mnoha reklamách a fotí různé fotky pro časopisy a nebo promo fotky na oblečení a tak dále. To vše můžete nalézt na tomto blogu. ^^
 

 

OCENĚNÍ:

2006

* Cyworld: Rookie of the Month

2007

* Cyworld: Song of the Month: Lies (Srpen)
* Cyworld: Song of the Month: Lies (Září)
* Cyworld: Song of the Month: Last Farewell (Prosinec)
* 2007 M.NET/KM Music Festival: Song of the Year
* 2007 M.NET/KM Music Festival: Best Male Group
* 2007 M.NET/KM Music Festival: Music Arrangement
* 2007 22nd Annual Golden Disk Awards: Bonsang (Dirty Cash)
* SBS Inkigayo Awards: Gold Award
* Asian Music Extreme Awards: Best Asian Newcomer/Breakthrough for French People
* Asian Music Extreme Awards: Always - Best Asian Hip-Hop Album

2008

* Cyworld: Song of the Month: Haru Haru (Září)
* Cyworld: Song of the Month: Sunset Glow (Listopad)
* 5th Annual Korean People's Music Choice Award. Netizen Award : Dance & Electronic Section Prize
* 17th Seoul Music Awards: Digital Music Award
* 17th Seoul Music Awards: Top Artist Award
* 17th Seoul Music Awards: Artist Of The Year
* 2008 M.NET/KM Music Festival: Artist of the Year
* 2008 M.NET/KM Music Festival: Best Male Group of the Year
* 2008 M.NET/KM Music Festival: Digital Music Award
* 2008 M.NET/KM Music Festival: Musical Portal M.NET Award